Dijkgraaf
Hetty Klavers is dijkgraaf van waterschap Zuiderzeeland. Dit waterschap omvat de provincie Flevoland, dat werd bedacht op een tekentafel en dat volledig door mensenhanden is gevormd. Het gebied zou zonder goed waterbeheer niet kunnen bestaan.
Hetty: “Vaak denken mensen: ‘Wat doet een waterschap? Wat doet een dijkgraaf? Geen idee!’ Maar als je dan gaat uitleggen wat er allemaal bij komt kijken, worden mensen heel snel enthousiast. Met water en waterschappen zit je snel bij mensen in het hart. Waterschapswerk heeft betekenis. Als je je echt wilt inzetten voor de gezondheid van inwoners en de leefbaarheid in een gebied, dan moet je bij het waterschap zijn.”
BOEGBEELD
Na een carrière bij Rijkswaterstaat en het ministerie van Infrastructuur en Milieu kreeg Hetty de kans om dijkgraaf te worden van waterschap Zuiderzeeland. Hetty is sinds 2013 dijkgraaf. Ze zit de Algemene Vergadering en het college voor en brengt als boegbeeld van het waterschap het waterschapswerk onder de aandacht.
Hetty: “Als wij de elektriciteit zouden uitzetten en zouden weggaan uit dit gebied, dan wordt Flevoland teruggegeven aan de zee. Toch zien mensen het waterschap als vanzelfsprekend en is het waterschap relatief onbekend. Ik wil mij inzetten voor het beter bekend maken van het waterschap.”
Om de bekendheid van het waterschap te vergroten bezoekt Hetty bijvoorbeeld veel scholen. Voorleesontbijt voor de allerkleinsten, waterlessen aan groep 7 en 8 van de basisschool en debatten op middelbare scholen zijn vaste prik voor Hetty.
WANDELEN MET DE DIJKGRAAF
Via voorlichtingsavonden praat Hetty de inwoners bij over projecten bij hen in de buurt. Zij vindt contact met inwoners heel belangrijk. Zo wandelt ze één keer in de maand met een inwoner in het gebied van het waterschap. Voor deze rubriek ‘Wandelen met…’ sprak ze bijvoorbeeld met de stadsarchitect van Almere, met een boswachter en met de jeugddijkgraaf van Zuiderzeeland.
Hetty: “Als je wilt dat meer mensen bekend raken met het waterschap, hoort het brede gesprek erbij. Ik spreek ook vaak mensen die het allemaal maar onzin vinden. Mijn doel is dan niet om ze om te praten of te overtuigen, maar om in ieder geval te vertellen wat wij doen. Verder hoor ik graag wat mensen bezig houdt.”
SAMENWERKEN
Een voorbeeld waarbij goed overleg met inwoners heeft geleid tot mooie resultaten, zijn de duurzame oevers in waterschap Zuiderzeeland. In samenwerking met boeren en natuurbeheerders zijn op veel plekken in het gebied hoge, kunstmatige oevers van bijvoorbeeld hout vervangen door natuurlijke, brede oevers met riet. Hierdoor zijn er meer broedplekken ontstaan voor vissen en amfibieën. Daarnaast kunnen dieren, zoals herten, er makkelijker drinken en oversteken. Een gezonde flora en fauna in en rond het water draagt ook bij aan een betere waterkwaliteit.
Hetty: “We moeten altijd kijken hoe we ons werk beter kunnen doen tegen minder maatschappelijke kosten. Als je belastinggeld uitgeeft, moet je dat altijd op de meest verantwoorde manier doen en dit moet goed worden gecontroleerd. Dat gebeurt bij het waterschap door een democratisch gekozen bestuurslaag. Dit is democratie in zijn puurste vorm. Je laat wat er gaat gebeuren en wie er moet betalen, controleren door de mensen voor wie je het doet: de inwoners.”