mrt
Op 21 maart is in Amsterdam en Mechelen de aftrap gegeven voor de allereerste Tegelwippen XL ‘Derby der Lage Landen’. Zeker 280 gemeenten in Nederland en Vlaanderen aan de grootste strijd om vergroening ooit. Meer groen zorgt voor minder wateroverlast bij stortbuien, koelere steden in hete zomers én een gezondere leefomgeving. Eén boom verkoelt net zo goed als tien airco’s.
Aftrap in Amsterdam en Mechelen
Wie wipt dit jaar de meeste tegels: wij Nederlanders of onze Zuiderburen? Aan het roer staan Nederlands bekende tuinvrouw Anne Wieggers en Vlaams tuinarchitect en comedian Bartel van Riet, die als aanvoerders hun landgenoten aanmoedigen om zo veel mogelijk tegels te vervangen door groen. Het officiële startschot klonk vrijdag 21 maart om 13:00 uur, toen scholieren in Amsterdam en Mechelen de eerste tegels verwijderden in een fanatiek potje tegelwippen. Met een geveltuin geven de leerlingen van basisschool de Pinksterbloem hun groene schoolplein het laatste duwtje richting een groen speelparadijs, terwijl Vlaamse kinderen in Mechelen een grauw buurtplein omtoveren tot een groene oase.
Helft van de tuinen te versteend
Een betegelde tuin lijkt lekker makkelijk, maar groen heeft véél meer voordelen: bomen, planten en gras zorgen voor betere afvoer van regenwater bij steeds vaker voorkomende stortbuien en zorgen voor een lagere temperatuur tijdens steeds hetere zomers. WUR ontdekte dat één boom net zo goed verkoelt als tien airco’s. Een groene omgeving is ook gezonder en het maakt gelukkiger. Vrije Universiteit Amsterdam becijferde dat mensen in groene wijken tot 25 procent minder vaak naar de huisarts gaan met klachten zoals stress, depressie en migraine. Toch is in de 32 grootste gemeenten van Nederland de helft van de buurten te versteend, onderzocht Natuur en Milieu . Hier is minder dan 75 m² openbaar groen per woonadres. Versteende buurten zijn funest voor vogels, bijen en vlinders. Zelfs de meest bekende dieren zoals de merel of de egel hebben het momenteel moeilijk in de stad.
Meer dan 360 voetbalvelden aan groen
In de afgelopen vijf jaar zijn in Nederland en Vlaanderen al ruim 20 miljoen tegels vervangen door gras, bloemen, struiken en bomen. Dat is goed voor zo’n 360 voetbalvelden aan groen erbij.
Het komende half jaar worden naar verwachting weer records verbroken met gemeenten die elkaar in lokale duels uitdagen. Nederlandse rivalen van het eerste uur starten op 21 maart met de opening van de langste geveltuin van Amsterdam en de Rotterdamse Tuinen van de Toekomst expositie. Daarnaast zijn er dit wipseizoen schoolplein- en buurtacties, rijden tegeltaxi’s rond en komen er ontelbaar veel (gevel)tuintjes bij.
Vergroenen was nog nooit zo voordelig: in 60% procent van de Nederlandse gemeenten kun je subsidie krijgen voor het verduurzamen van je tuin. Bijvoorbeeld met een regenton of geveltuin. Voor wie een groene stap verder wil gaan, geeft de groenesubsidiewijzer.nl van Milieu Centraal een actueel overzicht van de beschikbare subsidies voor verduurzaming in iedere gemeente.
Wie wint de Gouden Gieter?
Naast eeuwige roem staan er ook dit jaar weer mooie prijzen op het spel. Verslaan we onze Zuiderburen? Dan ontvangt Nederland de prestigieuze ‘Gouden Gieter’. De gemeente die de meeste tegels per inwoner wipt (verdeeld over drie klassementen) wint de prestigieuze ‘Gouden Schep’. De gemeente met de meeste gewipte tegels de ‘Gouden Tegel’. Daarnaast maken bewoners die hun (gevel)tuin transformeren kans op de Publiekswipper award en het ‘Wipper van de Maand’ prijzenpakket. De standen worden bijgehouden op de website, de teller vind je hier .
Het NK Tegelwippen loopt van 21 maart tot en met 31 oktober. Iedereen kan gewipte tegels aanmelden via nk-tegelwippen.nl . Ook als je gemeente niet meedoet met het NK Tegelwippen. Tegels worden opgeteld bij je gemeente en/of de Nationale Tegelteller. Het is een initiatief van creatief bureau Frank Lee, gesteund door het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.