mrt
Vissen op trektocht kunnen weer ‘aanbellen’ om de Weerdsluis in Utrecht te passeren. Voor het vijfde jaar op rij kunnen mensen vissen helpen om deze sluis te passeren. In 2024 rinkelde de bel 150.000 keer en kreeg internationale aandacht. Ook dit jaar lijkt een succesvol te worden. De website is de eerste dagen regelmatig overbelast.
Jaarlijks trekken vissen door de Nederlandse rivieren om zich elders voort te planten (vismigratie). Hierbij komen ze onderweg hindernissen tegen. “De sluizen, pompen en stuwen die we gebruiken om het water op het goede peil te houden, houden vissen tegen”, zegt Gijs Stigter van hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden. “Vandaar dat we als waterschap op heel veel plekken vispassages aanleggen. Zo kunnen ze er toch door.”
Visdeurbel
Een van die plekken is de Weerdsluis, die de Vecht en de Stadsbuitengracht verbindt. Hier passeren gedurende het voorjaar veel vissen. Maar die periode gaat de sluis niet regelmatig open en moeten de vissen lang wachten. De oplossing is de visdeurbel, een project van de gemeente Utrecht, Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden en Mark van Heukelum van Dutch Wall Fish. Onder water hangt een camera en de beelden zijn op de website Visdeurbel.nl te bekijken. Als er vissen in beeld zijn, kunnen kijkers op de bel drukken. De sluiswachter krijgt dan een seintje en kan de sluis openen zodat de vissen verder kunnen trekken.
Recordjaar 2024
Het project is een succes. Mensen van over de hele wereld bekijken de beelden en maken kennis met vismigratie en de onderwaterwereld in Utrecht. In 2024 was een recordjaar. De website werd 20 miljoen keer bezocht, trok 2,7 miljoen unieke bezoekers en ruim 150.000 keer belden de kijkers aan. Daarnaast besteden diverse (inter)nationale nieuwszenders, talkshows en andere programma’s aandacht aan het project. De visdeurbel kwam onder andere voorbij in Amerika, Duitsland, Engeland, Zuid Afrika, Brazilië, Nieuw Zeeland en Servië. De visdeurbel staat nu een paar dagen aan en trekt veel belangstelling. Sterker nog, de website is regelmatig overbelast. Mensen kunnen dan nog wel naar de beelden kijken, maar niet meer aanbellen.
Visdeurbeljournaal
Niet alleen staat de visdeurbel weer aan. Ook keert het Visdeurbeljournaal van Mark van Heukelum terug. Dit jaar besteed dit journaal niet alleen aandacht aan de onderwaterwereld bij de Weerdschans, maar ook op vier andere plaatsen in Nederland. Namelijk vispassages bij Amersfoort, Doesburg, in de Donge bij Tilburg en het Boezemgemaal in Halfweg.
Barry de Baars
Ook Barry de Baars, de zeven meter lange opblaasbaars, keert terug. Dit jaar ligt Barry van 3 tot en met 10 maart op het station Utrecht Centraal. Hiermee wordt niet alleen aandacht gevraagd voor de visdeurbel, maar ook voor vismigratie en schoon water. Daarnaast is er een speciale actie met kleine Barry de Baasjes. De projectorganisatie vraagt reizigers op Utrecht Centraal en Schiphol om deze doorgeefknuffels mee te nemen op hun reis en foto’s te sturen van de plekken waar ze langslomen. Dit moet vismigratie over de hele wereld symboliseren.