nov
Wordt waterschapper Peter van Duijnhoven Ambtenaar van het Jaar 2019? Peter is senior inspecteur areaal beheer bij waterschap Limburg. Een hele mond vol, maar eigenlijk betekent het dat hij alles van zijn gebied weet. “Ik ben een soort conciërge, maar dan van een heel groot gebied.”
Voor de wedstrijd konden mensen uit heel Nederland ambtenaren nomineren. Peter: “Ik ben door meerdere mensen genomineerd, maar ik heb geen idee door wie. Ik dacht: ik word het toch niet. En nu zit ik ineens bij de finalisten.”
Wat is een senior inspecteur aureaal beheer?
“Ik ben de oren en ogen van het waterschap in Noord-Limburg, een gebied met wel 500 kilometer watergang (alle kleine wateren in het gebied, zoals sloten en beken). Daar ben ik het aanspreekpunt voor het onderhoud of als het gebied anders moet worden ingericht. Ik houd in de gaten wat de belangen zijn in mijn gebied: wie woont er, wie zijn de eigenaren van de grond, met welke boeren hebben we te maken? Ik ben een soort conciërge, maar dan van een heel groot gebied.”
Ben je meestal op pad of werk je ook veel op kantoor?
“Ik ben eigenlijk altijd in het veld, behalve als we vergaderen. Tegenwoordig kunnen we op onze mobiel de applicatie GeoWeb inzien en gelijk gegevens invoeren. Zo zie je hoe het ervoor staat in het gebied en welke meldingen er zijn gedaan. Ik kan daar ook gegevens vinden van degene die de melding heeft gemaakt, van de buurman tot een medewerker van Staatsbosbeheer. Dan bel ik ze op en stel voor om eens samen op de locatie te kijken. Die verbinding is zo belangrijk.”
Wat kun je toevoegen met jouw werk?
“Ik kan voor veel mensen iets betekenen. Waterschappen hebben te maken met veel verschillende belangen, zoals boeren, natuurbeheerders en burgers die allemaal weer iets anders willen. Als partijen zich gehoord voelen, kom je samen verder.”
“De maatregelen die we als waterschap nemen, zijn niet altijd populair. Bijvoorbeeld als we een verbod instellen voor boeren om water uit de sloot te halen om hun gewassen te besproeien. Dat valt niet goed bij de boer die zijn bieten ziet verdrogen. Het helpt om dan een luisterend oor te bieden en ook uit te leggen welke invloed de boer zelf heeft. Het is namelijk een groot risico om gewassen die veel water nodig hebben te verbouwen op hele droge grond. En andersom geldt hetzelfde: je kunt bijvoorbeeld beter geen aardappelen verbouwen op lage, natte gebieden die meer geschikt zijn voor grasland.”
“In de landbouw doen ze veel om verdroging te voorkomen. Wij helpen mee door uitleg te geven van de mogelijkheden en bijvoorbeeld een rondleiding verzorgen bij andere boeren die bepaalde systemen hebben aangeschaft. Dat ik op die manier bij kan dragen maakt het werk heel mooi.”
Prijsuitreiking
Benieuwd of Peter de prijs wint? De prijsuitreiking is op 10 december.
> Volg Peter op Twitter
> Bekijk het overzicht met de 12 finalisten